Plankers (2015)

Naar aanleiding van de internet rage ‘planking’ van 2011 is Irene Schaap gaan werken met ‘plankende’ mensfiguren. De houding van de groep plankende mannen is geïnspireerd op het wuivende riet en de taaie rietstengels langs de Maas. Het riet dat bewogen en gebogen wordt, schuin staat, maar daarna weer opveert en rechtop staat.

Een groep mannen Plankers staan zichtbaar relaxt met de handen in de zakken achterover geleund en wiegen zachtjes op de wind naar achteren. Onverstoorbaar buigen zij mee met storm en wind en richten zich steeds weer op.

Irene Schaap

Irene Schaap

Plankers (2015)

Schaap volgde een opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Ruimte centraal in kunst

Het hoofdthema van haar beeldvorming is ruimte, zowel in de letterlijke als in de figuurlijke betekenis van het woord. Voor Schaap is ruimte heel belangrijk. Ruimte staat voor vrijheid, maar is ook beperkend. Ruimte schept mogelijkheden maar bakent tegelijkertijd ook af. Dit dualisme komt steeds terug in haar werk waar zij met het begrip ruimte speelt en het in al zijn facetten probeert weer te geven.

Thema beeltenis van de mens

Schaap werkt met diversen materialen en in vele technieken, maar het schilderen blijft de boventoon voeren. Het thema in haar werken blijft nog altijd de beeltenis van de mens. De lichtwerking in de schilderijen speelt een wezenlijke rol.

Plankers

“De houding van de groep plankende mannen is geïnspireerd op het wuivende riet en de taaie rietstengels langs de maas”
– Irene Schaap

Gekozen materiaal

De bijzondere constructie Plankers lijkt mee te wuiven door de wind net zoals bij het riet. Toch is het werk gemaakt van neoliet en ijzer.

Boodschap/inspiratie

Internetrage planking

Voor Schaap was de internetrage ‘Planking’ de aanleiding om plankende figuren in series collages en schilderijen te gebruiken. Schaap wilde onderzoeken of zij de onderlinge relatie van de plankers kon beïnvloeden door ze samen te voegen en de figuren in relatie met elkaar in een bepaalde stand te plaatsen.

Net als het wuivende riet

De houding van de plankers spelen in deze dan ook een grote rol. De achterover hellende houding relateert aan het wuivende riet en door de wind bewogen struiken en bomen. Door mee te buigen breken ze niet.

Kunst aan de Maas 2015

Het werk van Schaap was al eens eerder op Kunst aan de Maas te zien. Bij de editie van 2015 vond Schaap het belangrijk dat de mannen (plankers) dicht langs het water zouden staan en parallel aan de Maas. Zodat de bezoeker in een blik de mannen en het water zou kunnen bekijken. Na Kunst aan de Maas 2015 is Plankers verkocht en kunnen zij nu verder planken aan de van Heemstraweg in Beneden-Leeuwen.