Heen en weer (2014)

In Noortje Haegens werk Heen en weer is haar persoonlijke ervaring met de omgeving van belang. Kijken met vertraging. De wandeling is hierbij het uitgangspunt van haar werk. Het gaat Haegens niet zo zeer om de actie, maar om het functionele van het wandelen.

In de rusteloze tijd waarin het leven versneld lijkt is voortbeweging te voet bijna een anachronisme. Tijdens het lopen ondervindt Haegens een vertraging van haar waarneming, waarbij zij teruggaat naar de kracht van stilte.

Haegens maakt bij haar kunstwerk gebruik van het medium film en fotografie, dat geeft haar de mogelijkheid om te spelen met de werkelijkheid. Zij werkt het liefst in tijdelijke afzondering, ook wel Artist in Residences genoemd. In 2013 vond Haegens’ eerste residency plaats bij ‘Zin’ in Vught. “In een tijdsbestek van drie maanden ben ik vanuit het klooster het landschap in gelopen. Tijdens deze werkperiode heb ik het videowerk Heen en weer gemaakt” aldus Haegens.

Naast haar werk Heen en weer (2014) zal Haegens ook het werk Stille Estheten laten zien.

 

Noortje Haegens

Noortje Haegens

Heen en weer (2014)

Haegens is geboren in 1985, te Eindhoven en woont en werkt tegenwoordig in Breda. Haegens studeerde zowel aan het Sint Lucas in Boxtel als aan de Sint Joost Academie in Breda. Vanaf 2012 is haar werk te zien in diverse museale tentoonstellingen onder andere: Gemeente Museum in Den Haag, Zuiderzee Museum in Enkhuizen, Van Abbemuseum en het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

Genomineerd voor de AG kunstprijs

Daarnaast is Haegens werk te zien in diversen tentoonstellingen door heel Nederland. In 2015 is zij genomineerd voor de AG kunstprijs en heeft zij deelgenomen aan het talententraject ‘JUMP’ van bkkc. Haegens’ werk wordt vertegenwoordigd door Galerie Pennings.

Heen en weer

“Om zo concreet mogelijk te kunnen genieten van de rijkdom van natuur en het landschap, zijn rust, stilte en aandacht nodig” – Noortje Haegens

Gekozen materiaal

Haegens werkt graag met het medium film omdat dit haar de mogelijkheid geeft om te spelen met de werkelijkheid. Zij wil de werkelijkheid een vertaling laten zijn van haar persoonlijke beleving.

Heen en weer is te zien in Keent, deze locatie biedt Haegens de ruimte om het kunstwerk groot te projecteren. Hierdoor krijgt Heen en weer de impact, die Haegens voor ogen heeft en het zorgt ervoor dat haar werk tot de verbeelding spreekt.

Boodschap/inspiratie

Het buiten zijn ervaren

De bezoekers van landschapskunst route Kunst aan de Maas zullen het gevoel van ‘het buiten zijn’ ervaren bij het werk van Haegens. De omgeving zorgt voor de juiste beleving bij het werk. De kracht van stilte is daarbij een belangrijk gegeven, vooral in deze drukke en rusteloze tijd waarin wij leven.

De prachtige omgeving van Keent sluit mooi aan bij Haegens’ werk: het open karakter van de uiterwaarden, het water, de rust!