De Meandersom (2017)

De Meandersom is eigenlijk, zoals zij het zelf noemen, een podcast-potpourri langs de Maas door Weerthof & Pagée. Een eclectische reeks korte audiodocu’s rond de soms geziene en soms ongeziene onderwerpen in het gebied Keent-Lith.

De vier podcasts in de reeks kunt u hier luisteren en/of downloaden:


Soundcloud link ‘De Blijesnoet’
Bandcamp link ‘De Blijesnoet’


Soundcloud link ‘De Knooppunt’
Bandcamp link ‘De Knooppunt’ 


Soundcloud link ‘De Heusbeter’
Bandcamp link ‘De Heusbeter’ 


Soundcloud link ‘De Doeiakker’
Bandcamp link ‘De Doeiakker’

Of abonneer je op De Meandersom via Itunes of Stitcher.

Deze reeks korte audiodocu’s tovert het gebied om tot een documentair schouwtoneel en stuurt de bezoeker eropuit om deze ongeziene verhalen zelf op locatie te ontdekken. Met gevoel voor humor, respect voor het landschap, ruimte voor contrasten en alles op fietsafstand.

In de podcast’s hoor je verschillende antwoorden op vragen als:

Waarom heet dat ene modderpaadje dat op alle kaarten staan de Doeiakker?

Wat is het hardste geluid in stilteoord Megen?


Waarom hebben alle plaatsjes rond Oss tijdens carnaval een naam, die eindigt op -rijk?


Waarom heet Lithoijen dan ineens Verrekens?


Krijgt u een blije snoet op het Walter Pompelaantje?

 

 

Weerthof & Pagée

Weerthof & Pagée

De Meandersom (2017)

Weerthof & Pagée van Soundtreks houden van dwalen door een landschap, kijken, luisteren en ontdekken. Wat zijn de ongeziene verhalen van een locatie? Zij werken graag met geluid zodat ze de bezoeker de verhalen kunnen laten beleven op de locatie in kwestie, en ieders ogen vrij blijven om die wereld zelf te bekijken en ontdekken.

Eerdere projecten

Voorgaande projecten zijn onder andere: De Integraal, een queeste te fiets in de vorm van een gps-gestuurde audio-app dwars door het schizofrene dorp Engelen met een eeuwenoude dorpskern en postmoderne nieuwbouwkastelen. De Apostrof, een ogenschijnlijke audiotour door het Stedelijk Museum ‘s-Hertogenbosch, die uiteindelijk uitmondt in een filosofische persoonlijkheidstest. De Abberant, het audioavontuur voor het hele gezin dat het Van Abbemuseum omtovert tot escaperoom vol vreemde figuren en geheime codes.

De Meandersom Audio podcast 4: De Blijesnoet

De Meandersom Audio podcast 3: De Knooppunt

De Meandersom Audio podcast 2: De Heusbeter

De Meandersom Audio podcast 1: De Doeiakker

De Meandersom Audio podcast 4

“Kijken met uw oren. Soundtrek eropuit met Weerthof & Pagée”

– Weerthof & Pagée

Gekozen materiaal

Audio geeft Weerthof & Pagée de mogelijkheid om niks maar toch alles aan het landschap te kunnen veranderen. Voor Kunst aan de Maas hebben zij verschillende locaties uitgekozen, waar een reeks audio podcasts voor is gemaakt. Deze audiodocu’s zijn bovenaan de pagina te downloaden en de locaties zijn terug te vinden op de kaart. De diverse podcasts zijn in de loop van het project opgeleverd.

Boodschap/inspiratie

Een licht surrealisme in Keent-Lith

Het gebied Keent-Lith is mooi en zeer veelzijdig, met allerlei vreemde sociaal-demografische nuances en een licht surrealisme. Weerthof & Pagée zijn buitengewoon geïnteresseerd in mensen en hun verhalen. Dat vooral in een woon- en leefomgeving waarin verschillende waarheden naast elkaar bestaan, waar ruimte is voor interpretatie en vraagtekens. In deze podcast-reeks willen zij het gebied veranderen in een documentair schouwtoneel. Altijd met gevoel voor humor, respect voor het landschap, ruimte voor contrasten en alles op fietsafstand.

Locatie als uitgangspunt voor de podcast-reeks

Weerthof & Pagée maken audiodocu’s, die specifiek zijn voor en op de locatie. De locatie is namelijk altijd het uitgangspunt van hun werk. Zij werden tijdens een aantal tochten door de omgeving geïnspireerd door het leven achter de dijk, in de dorpen. Dus juist van het water af.

Nog specifieker werden zij nieuwsgierig door een aantal visuele prikkels en elementen zoals: de slechtvalk, de veerpondjes, de Doeiakker, de kerktoren in Overlangel, de ontbrekende jeugd (of hadden ze zich voor hen verstopt?), de Oeros en de retro wielerronde in Keent en waarom staan er zoveel huizen te koop in het gebied? Ga er op uit en doe de audiopodcast van Weerthof & Pagée en ontdek het zelf!