Industrieel Erfgoed (2015)

Op een van de dijken langs de Maas steken twee in elkaar grijpende tandwielen boven het talud uit. Het grootste heeft een diameter van ongeveer 3 meter. Behalve dat het erg vervreemdend werkt, blijken ze bij nader onderzoek ook nog eens gemaakt te zijn van gewapend beton. Hebben wij hier te maken met het product van een doorgedraaide werktuigbouwkundige of betreft het werkelijk industrieel erfgoed uit een voorbije Osse periode?

Industriële revolutie in Oss?

Als dat laatste het geval is hebben we wel degelijk te maken met een misverstand in de industriële geschiedenis van Oss. De industriële revolutie is geheel aan Oss voorbijgegaan en we begrijpen nu waarom; men probeerde met betonnen tandwielen machines aan de gang te krijgen om een grote productie van wat dan ook te leveren.

Zoals wij nu weten, is het tamelijk onzinnig om tandwielen te fabriceren van beton. Blijkbaar had men te veel boter op het hoofd in het toenmalige ‘Osch’. En dat bleek later ook toen twee lokale boterfabrikanten elkaar gingen beconcurreren in wat de ‘Osche’ Industriële revolutie bleek te gaan worden.

 

Jos Verschaeren

Jos Verschaeren

Industrieel Erfgoed (2015)

Jos Verschaeren (1959) werd geboren als zoon van een timmerman en had al op vroege leeftijd een bovenmatige interesse voor hoe de wereld er materiaalkundig uitziet. Na zijn hts-opleiding studeerde hij af aan de kunstacademie in Arnhem.

Verschaeren werkt met allerlei materialen

Sinds die tijd exposeert hij zijn werk op tal van locaties: vaste galeries zijn De Ploegh in Amersfoort en K26 in Oss. Verschaeren werkt in alle mogelijke materialen, maar nadrukkelijk niet in steen, “dat is iets voor steenhakkers”. Ook werkt hij in een grote verscheidenheid van afmetingen, zijn werken variëren van 15 centimeter tot 8 meter.

Industrieel Erfgoed

“Hebben we hier te maken met het product van een doorgedraaide werktuigbouwkundige of betreft het werkelijk industrieel erfgoed uit een voorbije Osse periode?” – Jos Verschaeren

Gekozen materiaal

Tandwielen moeten gemaakt zijn van staal of gietijzer, en zeker niet van beton. De bezoeker wordt bewust op het verkeerde been gezet, maar elk weldenkend mens heeft meteen in de gaten dat er hier een kwinkslag wordt gemaakt.

Boodschap/inspiratie

Buitenproportioneel kunstwerk

De absurditeit van een buitenproportioneel vormgegeven tandwiel in een omgeving waar het absoluut niet thuishoort. Het surrealistisch aspect van dit geheel; het kan niet anders of dit moet een kunstwerk zijn, ook al herkent iedereen er een voorwerp in.

Rotonde bij Megen

Een leeg landschap is uitermate geschikt om bakens te zetten. Rotondes zijn daar ook heel geschikt voor en daarom is Verschaeren uitermate tevreden met de plek op de rotonde van de N329: “de weg voor de toekomst, en nu ook voor het erfgoed”- Verschaeren.