Ommetjes

Een ommetje is een rondje om binnen de route van Kunst aan de Maas. Hierbij hebben wij 3 routes uitgestippeld, waarbij u zowel een aantal kunstwerken van Kunst aan de Maas kunt meepakken als de mooie landschappen, vestingstadjes, dorpjes en culinaire plekken kunt ontdekken.

Ommetje Ravenstein

Tijdens het Ommetje Ravenstein zijn de werken van Noortje Haegens, Simon Niks en Thomas Bakker te zien. Daarnaast kunt u het vestingstadje Ravenstein met haar cultuurhistorische achtergrond bekijken. In Keent drinkt u een kop koffie en is het werk Heen en weer van de Brabantse kunstenares Noortje Haegens te zien.

Siertuinen Demen

Vervolgens komt u langs de Tuinen in Demen deze bieden vooral voor tuinliefhebbers iets bijzonders. Zestien verschillende siertuinen hebben elk hun eigen kleur en sfeer.

Batenburg

Daarna gaat de route verder naar het werk van Thomas Bakker – Retaining Wall: Zicht op Batenburg bij de veerstoep naar Batenburg. Neem hier het fietspontje en bezoek het oude stadje Batenburg met de ruïne van het oude kasteel in een Anton Pieck-achtige omgeving.

Ommetje ongeveer 25 km

Download hier de routekaart van Ommetje Ravenstein. Deze route begint bij Station Ravenstein punt 18 – 61 – 32 – 31 – 20 – 19 – 02 – veer – 87 – 69 – 73 – veer – 01 – 41 – 18

 

Ommetje Megen

Bij het Ommetje Megen komt u langs het werk Industrieel Erfgoed van Jos Verschaeren. De kunst van Jos Verschaeren is geïnspireerd op de geschiedenis van Oss en geeft u een andere beleving van het gebied. Het kunstwerk staat midden op een rotonde vlakbij een van de oudste eendenkooien van Brabant met zicht op het industriegebied van de stad Oss.

Assisi aan de Maas

Megen wordt ook wel ‘Assisi aan de Maas’ genoemd. Het is een stadje met twee actieve kloosters; u kunt er het minderbroeder Fransiscanenklooster uit 1645 vinden en Clarissenklooster Sint-Josephsberg uit 1723. Ook is er de mogelijkheid om een wens te doen bij het Bruurke van Megen in zijn eigen grafkapel, tegenover Acropolis.

Oude gevangentoren

In Megen kunt u een hapje eten onder de oude gevangentoren. Dit is een oude poorttoren gebouwd in de 14e eeuw. De toren diende vroeger als toegangspoort of gevangenis. Of u kunt u even uitrusten op het terras bij het pontje.

Wandel het ommetje Megen

Het Ommetje Megen is te wandelen en is ongeveer 8,5 km. Download hier het Ommetje Megen. Deze route begint bij wandelknooppunt 6 – 53 – 31 – 30 – 32 – 36 – 37 – 60 – 60 – 61 – 62 – 20 – 84 – 25 – 24 – 23 – 7 – 28 – 55 – 56 – 54 – 6

Ommetje Oijen

Bij het Ommetje Oijen krijgt u kunstwerken van Herman Coppus en Jan van Dijk te zien. Twee verschillende bestaande werken uit vorige edities van Kunst aan de Maas.

Duckstad

Tevens komt u langs het werk van Ninette Koning. Haar kunstwerk Duckstad bij het Kasteel van Oijen maakt gebruik van het kasteel als locatie. Dit cultuurhistorische pand, herinnert nog aan de Zuiderwaterlinie en de eeuwige strijd langs de Maas tussen de Noorderlingen en de Zuiderlingen en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

De Hemelrijkse Waard

Daarnaast betrekt dit Ommetje het nieuwe natuurgebied De Hemelrijkse Waard bij Lithoijen. Sinds januari 2015 is hier een landbouwgebied omgevormd naar een echt natuurgebied met onder andere een 3 kilometer lange nevengeul langs de maas. De komende jaren zal het 225 hectare gebied zich verder ontwikkelen met ruige riviernatuur. De Hemelrijkse Waard is ook onderdeel van Kunst aan de Maas, dit nieuwe natuurgebied mag u zeker niet missen!

Brabantse gastvrijheid

Geniet bij dit Ommetje van de Brabantse gastvrijheid bij bijvoorbeeld Bierbrouwerij Oijen of op een van de vele terrasjes in een van de dorpen langs de dijk.

Ommetje begint bij fietsknooppunt 13

Het Ommetje Oijen is ongeveer 21 km. Download hier de route. De route begint bij fietsknooppunt 13 – 09 – 04 – veer – 25 rotonde nieuwe weg – 26 – 20 – veer – 33 – 06 – 07 – 08 – 04 – 09 – 13

“De springende hazen zijn ogenschijnlijk een vrolijk en speels tafereel. Maar zoals in de titel besloten ligt, zit er achter de speelsheid ook een zekere waarschuwing”

Jan van Dijk

“De geschiedenis van de Maasoevers is niet in één oogopslag te zien en dat is bij Duckstad ook niet het geval. Duckstad is een spel met zichtbare en onzichtbare verhalen uit de geschiedenis.”

Ninette Koning

“Om zo concreet mogelijk te kunnen genieten van de rijkdom van natuur en het landschap, zijn rust, stilte en aandacht nodig”

Noortje Haegens

“Hebben we hier te maken met het product van een doorgedraaide werktuigbouwkundige of betreft het werkelijk industrieel erfgoed uit een voorbije Osse periode?”

Jos Verschaeren

“Witte zandzakken worden doorgaans gebruikt in situaties van watersnood. Ze staan symbool voor de menselijke strijd tegen het water, maar ik gebruik ze in mijn werk als bouwstenen om juist dichterbij het water te komen”

Simon Niks

“Met Retaining Wall wil ik ervoor zorgen dat de bezoeker van ver af zicht heeft op het werk en tegelijkertijd dichtbij is door het venster. Dit geeft mogelijk een vernieuwde blik op het landschap van Oss”

Thomas Bakker

“De houding van de groep plankende mannen is geïnspireerd op het wuivende riet en de taaie rietstengels langs de maas”

Irene Schaap

“Bij het ontwerpen van het object was de samensmelting tussen de Maas en het omringende landschap het uitgangspunt”

Hans van Gerwen

“In de metaalconstructie zit glas verwerkt met kleuren, die ontleend zijn aan het gebied rondom de Maas. De glaskleuren zijn afgeleid van het water, de lucht en de natuur eromheen”

Herman Coppus

“Kijken met uw oren. Soundtrek eropuit met Weerthof & Pagée”

Weerthof & Pagée