Alle voordelen van peterselie

4 september 2020 Door Redactie

Kruiden brengen veel voordelen met zich mee. Helemaal het kruid Peterselie! Dit is veel meer dan alleen een smaakmaker. Het heeft positieve gezondheidseffecten en wordt daarom door veel mensen bewust toegevoegd aan het voedingspatroon. Maar wat maakt dit kruid zo bijzonder en welke gezondheidsvoordelen heeft Peterselie nu precies? Wij vertellen het je in dit artikel!

Wat is Peterselie?

Peterselie is een kruid dat uit het Middellandse Zeegebied komt. Peterselie behoort tot de schermbloemigen, net zoals de kruiden Karwij, Kervel en Anijs. Verder zijn er drie soorten Peterselie. Zo heb je Krulpeterselie. Dit is een gekruld blad dat voornamelijk als garnering wordt gebruikt. Hiernaast heb je Bladpeterselie. Dit staat ook wel bekend als platte Peterselie. Het heeft een intense smaak en wordt in veel gerechten gebruikt. De derde soort is Wortelpeterselie. Dit is in Nederland nauwelijks verkrijgbaar en lijkt een beetje op knolselderij.  

Gezondheidsvoordelen Peterselie

Naast dat Peterselie een heerlijke smaak geeft, kunnen we de gezondheidsvoordelen natuurlijk niet vergeten. Zo is Peterselie zeer rijk aan vitamine K. Dit draagt bij aan de ondersteuning van sterke en gezonde botten. Calcium kan namelijk beter worden opgenomen en het helpt bij aanmaak van bepaalde eiwitten in de botten. Hiernaast is Peterselie goed voor je hart en bloedvaten. Dit komt door de vitamine B11 in het kruid. Dit helpt bij de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Verder is Peterselie rijk aan vitamine C. Dit stuurt verschillende functies aan in ons lichaam, maar helpt ons vooral het immuunsysteem te beschermen. Het houdt virussen tegen en remt deze ook af. Peterselie is ook een bron van ijzer en provitamine A. Dit zorgt ervoor dat je je minder vermoeid voelt en helpt tegen bloedarmoede. Verder draagt het bij aan gezonde ogen, sterke tanden én een mooie huid. Zo beschermt Peterselie je huid ook tegen UV straling.